2013. május 30., csütörtök

Citromos sajttorta (cheesecake)

by Eszti

Nos, a pörgős heteim után itt egy újabb recept, amely szintén a Cakes and Cookies című angol nyelvű receptkönyvből származik. Nem mást sütöttem, mint sajttortát, azaz cheesecake-et. A receptet úgy írom le, ahogy a könyvben is szerepel, nem változtattam rajta, kivéve, hogy kihagytam a mazsolát. Mert ki nem állhatom, igen! Szégyen, de ez van. Az általam javasolt módosításokat a recept végére írtam. Szóval ezzel még kell kísérleteznem, ami nem baj, mert ennek ellenére olyan gyorsan elfogyott, hogy képet sem tudtam készíteni:)! Szóval finom, na! És ez a lényeg.

Hozzávalók (kb. 20,5 cm-es kapcsos tortaformához):
   275g kristálycukor
   50 g vaj (nem margarin! és jó ha szobahőmérsékletű)
   50g önkelesztő liszt (ami házilag előállítható: 500g liszthet 1 tk sütőport keverünk, tehát nincs köze az élesztőhöz)
   a fenti sütőporon kívül külön 1/2 tk sütőpor
   5 nagy tojás
   450g mascarpone
   40 g sima liszt
   1 citrom reszelt héja
   3 ek friss citromlé (nem bolti lötty)
   150 ml creme fraiche (én zsíros főzőtejszínt használtam)
   75g mazsola (én kihagytam)

Elkészítése:

A cukorból 50g-ot elkeverünk a vajjal. Keverjük krémesre. Keverjük hozzá az önkelesztő lisztet, a többi sütőport és 1 tojást. Keverjük jól el. Simítsuk a sütőpapírral kibélelt tortaformánk aljára. Ez fog adni egy kis szilárdabb aljat a sütinek.

Válasszuk szét a 4 tojást. Egy külön tálba keverjük ki lágyra a mascarpone-t. Adjuk hozzá a tojássárgákat és a maradék cukrot. Keverjük simára. Keverjük hozzá a citrom héját és levét, majd a 40g lisztet is. Végül keverjük bele a tejszínt és a mazsolát.

Verjük keményre a tojásfehérjéket és több részletben óvatosan lapos fakanállal keverjük az előbb készített masszához. Ha elkevertük a tojásfehérjét. Öntsük rá a már kibélelt formába, az elején belesimított tésztára. A tetejét simítsuk le, hogy ne legyen légbuborékos.

170 fokra előmelegített sütőben 1 órát süssük. 1 óra után kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk bent még 1-2 óráig hűlni. Ha túl barnulna a teteje, rakjunk rá alufóliát. Ha kihűlt vegyük ki, vegyük le a formát és dekoráljuk a tetejét tetszés szerint.

Tapasztalataim:

Először is nekem valahogy nem jött be a forma aljára simított "tészta" és a "habos" rész aránya. Túl kevésnek találtam a tésztás részt és túl soknak a habosat. De a végeredmény ehető lett azért:)

Nekem nem hűlt ki ennyi idő alatt a sütőben, bevallom volt, hogy nagyon picit kinyitottam a sütő ajtaját, mert féltem, hogy odaég. De hirtelen semmiképp ne vegyük ki mert összeesik.

Nekem csak nagy kapcsos tortaformám van, ezért egy tűzálló kerek magasabb falú tálban sütöttem. A célnak megfelelt!

Lehet még egy citrom héját elviselné:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése