by Eszti
Ez a vadas recept a mamámtól származik, mi nagyon szeretjük. Biztos van ennél kifinomultabb változata is, de nekünk így jó ahogy van!:)
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet hús (nem muszáj vadhús, lehet karaj, pulyka vagy marha is)
3-4 nagyobb sárgarépa
2 nagyobb fehérrépa
1 közepes vöröshagyma
10-15 darab egész bors
3 db egész babérlevél
só
3 ek. liszt
mustár
cukor
citromlé
1 kicsi tejföl
Hozzávalók krumpligombóchoz 4 személyre:
kb. 50-60 dkg régi krumpli
só
1 tojás
liszt
olaj
Elkészítése:
A szeletelt húsokat feltesszük főzni a sárgarépákkal, fehérrépákkal, hagymával, babérlevéllel és a borssal. Annyi vízben főzzük amennyi szószt szeretnénk a végén, de ne túl sokban mert akkor nem lesz elég intenzív az íze ennyi zöldségtől.Azután sózzuk ízlés szerint.
Ha megfőtt a hús (omlósra) és a zöldségek is puhák, kivesszük a húst és a babérleveleket és a többit botmixerrel jó alaposan összepürésítjük. Ügyeljünk, hogy egész borsok se maradjanak. Ezután rántást készítünk a 3 ek. liszből és olajből, pici cukrot (1-2 tk.) is tehetünk bele, ami karamellizálódik, majd berántjuk a szószunkat. (Nálam megesett, hogy a forró rántástól kifröccsent a szósz kicsit, ezért óvatosan keverjük bele.) A berántott szószt forraljuk 1-2 percig, kevergetjük. Tegyünk bele mustárt, amit kóstolással lehet eltalálni, hogy mennyit (kb. 1-2 ek.). Ezután hozzáadjuk a tejfölt is. Ezzel is összeforraljuk a szószt. Megkóstoljuk és ha nem elég édeskés akkor pici cukrot adjunk hozzá, ha nem elég savanyú akkor citromlevet adjunk hozzá. Utána is sózhatunk. A húst visszatesszük a mártásba és így főzzük még 5 percig kb.
A krumligombócokhoz feltesszük főzni a krumplikat jó sós vízben. Ha megfőtt, meghámozzuk és krumplinyomóval simára törjük (már eleve lehet pucolva és darabolva is főzni). Várjunk míg langyosra hűl, különben túl sok lisztet vesz majd fel. Ha már langyos, akkor ütünk bele 1 tojást és fokozatosan adagoljunk hozzá lisztet. Kezünkkel gyúrjuk, addig amíg nem ragad hozzá. Ezután gombócokat formálunk (én ping-pong labda nagyságúakat szeretem). Ha kész az összes nyers gombóc akkor kicsit olajos, jó forrásban lévő vízben megfőzzük őket. Több részletben csináljuk, nehogy összeragadjanak a gombócok. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére és még egy-két percig forraljuk. Ha kész az első adag, hőálló tálba rakjuk, pici olajat öntünk rá, hogy ne ragadjanak össze. Fedjük le, nehogy kihűljenek a tálalásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése