2012. május 7., hétfő

Sonkás-lilahagymás-brokkolis lepény (quiche)

by Eszti

Ez a recept az egyik kedvencem, akár kicsiben muffin-sütő formákban is elkészíthető vendégeknek. Tölteléknek igazából azt rakunk bele, amit szeretünk csak a tejszínes-tojásos összekötő "anyag" az állandó, no meg a tészta (ami lehet leveles vagy omlós sós tészta). Lsd. korábbi bejegyzésben (francia lepény).


Hozzávalók:
   1 csomag leveles tészta
   2 fej közepes méretű lilahagyma
   25 dkg sonka
   20-25 dkg sajt
   fagyasztott vagy friss brokkoli (fél fej bőven elég)
   olívaolaj (vagy napraforgó)
   2 dl zsírosabb főzőtejszín (20%)
   3 tojás
   tojásfehérje (ennek a sárgáját hozzácsaphatjuk a 3 tojáshoz)
   1 (nem púpos, nem lapos) nagyobb mokkáskanál szerecsendió
   só
   bors

Elkészítése:
A sonkát olívaolajon megpirítjuk (bacont is használhatunk annak pikánsabb az íze, ilyenkor nem kell zsiradék alája). Ennek a zsiradékjában megpirítjuk a lilahagymát is. Ha szükséges pótoljuk az olívaolajat. A brokkolit szétszedjük apróbb darabokra (lsd képen). Ha fagyasztott akkor kiolvasztjuk és lecsepegtetjük.

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. akkorára, hogy belepje a lepényformát és a széleit se felejtsük el belekalkulálni. A lepényformába sütőpapírt rakunk, erre jöhet a kinyújtott tészta. Belelapogatjuk a formába. Villával megszurkáljuk az alját. Tetejére ismét sütőpapírt rakunk és sütőgolyókkal "vakon" sütjük. A sütőgolyók helyett használhatunk kemény nyers babot pl. A lényeg hogy megakadályozza a tészta felpúposodását. Így sütjük elő a tésztát kb. 15 percig 160 fokon.

Ha elősütöttük a tésztát, kivesszük a golyókat és a felső papírt. Bekenjük felvert tojásfehérjével és visszarakjuk sülni még kb. 5-10 percig. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne igya be a töltelék nedvességét.

Közben a tejszínt összekeverjük a felvert tojásokkal. Sózzuk, borsózzuk és szerecsendiózzuk. Ha a tésztát kivettük, picit hagyhatjuk langyosra hűlni (én nem szoktam) és belerakjuk egyenletesen a sonkát, lilahagymát, brokkolikat. Majd leöntjük a tojásos, tejszínes öntettel. Tetejére bőven rakunk sajtot. 160 fokon 40 percig sütjük.

Tálaláskor hagyjuk hűlni picit, forrón nem érvényesül úgy az íze. Akár "hűtőhidegen" is ehetjük. Köretnek salátát javasolok valamilyen öntettel.
Íme:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése