"A lét végső értelme és a hideg fokhagymaleves nem is esik olyan messze egymástól." F. Mayes
2010. szeptember 26., vasárnap
Gyros pitában - pitarecepttel
by: piro
A pitához:
1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
0,5 l víz
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
A gyroshusihoz:
80 dkg hús (én csirkével szeretem, de ízlés szerint!)
1 gyros fűszerkeverék
olaj a sütéshez
Az öntethez:
4 pohár natúr joghurt - ha sok öntettel szereted
bármi, amivel ízesíteni akarod, pl. fokhagyma, chilipor, kapor, uborka, tzatziki, stb.
És némi zöldség is jó bele: paradicsom, paprika, saláta, uborka, stb.
Elkészítés:
A pitával kezdem, mert miközben kicsit kel a tészta, addig van idő a húsra. Szóval az élesztőt egy kis cukros kézmeleg vízbe morzsolom, majd amikor már habosra futott (ez kb. 2-3 perc), hozzáadom a liszthez. Beleteszem a kávéskanálnyi sót, és annyi vizet, amennyit a tészta felvesz. Ez nagyjából 1 kg liszthez 0,5 l víz lesz. Jól kigyúrom, majd meleg helyre félreteszem, hadd keljen meg a tészta.
Addig a húst megmosom, kockára vágom, hozzáadom a fűszerkeveréket, és kis olajon átsütöm. A hús levet fog ereszteni, addig kavargatom, amíg a leve elfő.
Mire a hús elkészül, megkel a tészta is. Kb. kisgyerek-ökölnyi darabkákat szaggatok ki és jó vékonyra kinyújtom őket, sütőpapírral kibélelek egy tepsit és 180-200 fokra előmelegített sütőben foltosra sütöm, de nem várom meg, hogy mindenütt aranybarna legyen, mert nagyon kiszárad. A tésztát sütés közben forgatni kell, mert a tepsivel érintkező felén pirul hamarabb. Nagyjából 3-4 perc után már lehet forgatni. A tészta fel fog púposodni, ami azért jó, mert a púpos része üreges, oda teheted a tölteléket! Ha nem púposodik fel, semmi gond, éles késsel vágj rajta egy kis zsebet, töltsd meg, és kész is!
Az öntetből nem csinálok gondot: 1 pohár nat. joghurtba 2 gerezd fokhagymát nyomok, és egy nagyon kis csipet sót, vagy 1 pohár nat. joghurtba teszek őrölt kaprot és egy pici csipet sót.
A pitába először az öntetet teszem, utána egy kis husit, utána zöldséget, megint öntetet és ha van még hely, akkor folytatom így tovább.
Tipp:A tésztát megkelt állapotában fagyasztani is lehet, felengedés után átgyúrod, nyújtod, és már sütheted is!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése