2013. március 1., péntek

Sült pisztráng citrommal és kakukkfűvel

by Eszti

Nos, elérkezett életemben az a pillanat mikor egészbe sütöttem halat. Életem első próbálkozása ellenére, a dolog jól sült el (!szó szerint) és látványra sem lett utolsó. Pisztrángot eddig csak étteremben vagy a Szalajka völgyben ettünk, de sikerült jó áron beszerezni 2 db pisztrángot egészben. A receptet innen lestem, csak a köretet hagytam el. Ezúton köszönöm! Íme a sajátos verzióm.



Hozzávalók 2 személyre:
   2 db pisztráng egészben (kívül, belül tisztított)
   4 gerezd fokhagyma
   egy nagyobb citrom
   5-6 dkg vaj (nem margarin!)
   olívaolaj
   só
   kakukkfű (sajnos nekem nem volt friss, de jó a bolti is)

Elkészítése:
A pisztrángokat megvizsgáljuk, ha van még rajta pikkely leszedjük. A halakat és az üres hasüreget jól átmossuk, a vizet leitatjuk a halról papírtörlővel. A hasüreget jól besózom és kakukkfűvel is bedörzsölöm (kb. 1 csapott evőkanál/hasüreg). Kívülről bekenem a bőrét olívaolajjal azt is megsózom. Egy hosszában félbevágott és késsel összenyomott fokhagyma gerezdet is belerakok, majd kb. 3-3 vékonyabb citromkarikát rakok még a hasüregekbe. Hőálló tálba öntök olívaolajat (kb. 1 dl) és beleszórok pici kakukkfüvet, majd 2-3 citromszeletet is belefektetek halanként. Erre fogom rárakni a halat. A hal bőrét beirdalom és fokhagymaszeleteket apró vajdarabkákat dugdosok bele. A hasüregbe is rakok még vajdarabkákat. A megmaradt fokhagymákat szórjuk a hal köré.A tetejét szórjuk meg még egy kis kakukkfűvel.
Előmelegített villanysütőben lefedés nélkül kb. 30 percig sütöm 190 fokon (alsó-felső sütés), majd meggrillezem a tetejét.
Köretnek adhatunk mellé krumplit vagy párolt zöldséget.

Tipp: Ha valaki nem szereti, hogy intenzívebb a citrom íze, rakjon kevesebbet belőle. De nekünk így ízlett!

Update (kipróbált!): egy éjszakára be is pácolhatjuk a következőképpen: Sózzuk be kívül belül, friss citromlével majd olívaolajjal kívül belül locsolgassuk meg és zúzott fokhagymával és a kakukkfűvel szintén kívül-belül szórjuk/kenjük meg. Alufóliával fedjük le és egy éjszakára rakjuk a hűtőbe. Másnap rakjuk át a halakat egy tűzálló tálba, ahol kényelmesen elférnek. Citromkarikákat rakjunk alá és a hasába is egyet. A pác levét (olaját) öntsük a halhoz. Mennyiségtől függően nem szükséges az egészet ráönteni vagy még önthetünk hozzá olívaolajat ha épp kevés lenne. Süssük a fent leírt módon.

2 megjegyzés:

  1. Csak egy észrevétel, mert nemrégiben én is posztrángot sütöttem, majd anyósom elmondta, hogy nem kell leszedni a pikkelyeket róla, mert olyan aprók, hogy lesülnek, és attól lesz fincsi ropogós a hal :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, legközelebb kipróbálom! Ez esetben csak néhány maradt rajta, amit a boltban nem távolítottak el.

    VálaszTörlés