by Eszti
A recept Vrábel Krisztától származik, nagyon tetszett, hát kipróbáltam. Az eredmény tényleg finom lett, a legjobb része a tál szélére rápirult öntet :). Annyit módosítanék rajta utólag, hogy a gombócba is raknék cukrot (nem sokat), de kinek mi ízlik. Tehéntúró helyett juhtúrót használtam (épp ez volt itthon, nem flancolásból). Nos íme (két ilyen tál lett belőle):
Hozzávalók 4-5 személyre:
50 dkg túró
3,5 dl tejföl
búzadara (kb. 12 dkg)
4 tojás
8 dkg porcukor
1 citrom lereszelt héja
csipet só
Elkészítése:
A túrót dolgozzuk el villával, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. Adjuk hozzá a citrom héját, 2 tojássárgáját, a búzadarát. Pici sóval keverjük össze.Fedjük le és minimum 1 órát pihentessük a hűtőben.
Pihentetést követően, 2 tojásfehérjét verjünk fel kemény habbá, ezt keverjük óvatosan 2-3 részletben a túróhoz. Ebből formázzunk gombócokat, rakjuk egy tűzálló tálba.
A porcukrot, a 2 egész tojást és a tejfölt keverjük jól össze és öntsük nyakon a gombócokat. Kb. 3/4-ig lepje el a szósz és kanállal locsoljuk meg a gombócok tetejét is (mivel sűrű a massza, nem fog lefolyni). Ügyeljünk rá, hogy mindenhol befedje a gombócokat.Süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig, vagy amíg nem kap szép aranybarna színt. Ha a széle jól megpirul, az külön jó :)!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése