2015. január 24., szombat

A tökéletes főtt tojás

by Eszti

Az alábbi receptet a tv-ben hallottam egy mesterszakácstól. A recept sikerességét nagyban befolyásolja mekkora tojással dolgozunk. Esetemben M-es tojást használtam, szinte mindig sikerül a végeredmény. És hogy milyen a tökéletes főtt tojás? Nos a sárgája krémes, de nem lágy, sötétebb színű mint a "szétfőtt" változat. Aki értékeli, az máshogy nem fogja készíteni ezentúl!



Hozzávalók:

   tetszőleges mennyiségű M-es tojás
   víz
   só

Elkészítése:

Öntsünk annyi vizet egy főzőedénybe, amennyi ellepi majd a tojásokat. Tegyük fel főni a vizet, sózzuk meg jól! (Kb. 1 literhez 1 evőkanál só) és forraljuk fel. Ha már felforrt a víz óvatosan tegyük bele a megmosott tojásokat. Ilyenkor én ügyelek rá, hogy ne forrjon túlságosan, mert ahogy odacsapódik a tojás az edény aljára megrepedhet és picit kifolyhat a fehérje (néha sajnos megesik így is). Indukciós tűzhelyen 7-es fokozaton főzzük szigorúan 4 percig. 4 perc után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és fedjük le az edényt fedővel és a forró vízben hagyjuk még állni 6 percig (de ekkor már ne forrjon a víz). Ezt követően öntsük le róla a vizet, picit hűtsük ki, pucoljuk meg és élvezzük a krémes sárgájú főtt tojást!

Más méretű tojásnál lehet az időn változtatni kell majd, de ki kell tapasztalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése