"A lét végső értelme és a hideg fokhagymaleves nem is esik olyan messze egymástól." F. Mayes
2010. június 16., szerda
Francia lepény (quiche)
by Eszti
Következik az egyik kedvenc receptem. Majdnem olyan finom mint a franciáknál:) Garantálom nincs olyan ember akinek ne ízlene! És mi a jó benne? Hogy azt rakunk bele amit csak szeretünk.
Kezdetnek jöjjön a quiche lorraine általam készített verziója! Figyelem! A sok internetes recept és jelen esetben én is csalunk! Az igazi quiche lorraine nem tartalmaz hagymát. Történetesen ezt egy kedves elzászi francia ismerősömtől tudom. Neki azért hiszünk nem?
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott vagy hűtött levelestészta
2dl főzőtejszín
20 dkg bacon szalonna
3 közepes fej hagyma
2 tojás
sajt
só
bors
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
A fagyott levelestésztát felengedem, hogy lehessen nyújtani. Szép vékonyra (kb. 2mm) sodrófával kinyújtom. Aki erre is lusta, használjon előre kinyújtott leveles tésztát, ami általában simán hűtve kapható a réteslap mellett.
A kinyújtott tésztát óvatosan egy sütőpapírral kibélelt piteformába helyezem. Ujjal jól elnyomkodom, hogy minden redőbe beleilleszkedjen a tészta. Felesleges széleket levágom. Villával megszúrkálom az alját (ami egyesek szerint halálos bűn) és bekenem tojásfehérjével. Azért kenem be, hogy ne ázzon majd át a tészta. De nálam valahogy mindig kicsit átázik, de nem ront az élményből. Nincs erre valami tuti módszer???
Ha ez megvan elősütöm a tésztát amíg meg nem pirul picit. Addig van idő elkészíteni a tölteléket. A szalonnát zsiradék nélkül megpirítom. Ha közbe szükséges lehet hozzá önteni olajat. Majd a bacon visszamaradt zsírjában megpirítom a hagymát, amit előtte felkarikáztam. A tejszínt jól elkeverem a tojásokkal, sózom (ne túl sokat a bacon elég sós!), borsozom és jöhet a szerecsendió is.
Az elősütött piteformába belerakom a pirított bacont és a hagymát. Egyenletesen elrendezem, majd nyakon öntöm a tejszínes egyveleggel. Megszórom sajttal a tetjét és mehet a sütőbe kb. 40 percre. Addig kell sütni míg jól meg nem pirul a teteje!
Én vegyes salátával szoktam tálalni. Hidegen és melegen is finom!
Tipp:
A tésztát elkészíthetjük magunk is. A főzni tudók:) linzertésztából készítik (persze nem édesen).
Tölteléknek rakhatunk bele bármit. Az én tippem: brokkoli, pirított sonka és lilahagyma, bazsalikommal. Csupán a tejszínes-tojásos egyveleg közös. No meg a tészta:)
Bon Apetit!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése