2012. október 16., kedd

Saját szárított fűszernövények

by Eszti

Idén először gazdálkodtunk saját veteményes kertben. A paradicsom, cukkini, paprika mellett jutott hely fűszernövényeknek, akik meglepően jól érezték magukat a nem túl tápanyag dús, agyagos földben. Van zsálya, menta, rozmaring, kakukkfű, snidling, bazsalikom. Többször lehetett szüretelni és szárítani is tudtam belőle. Azóta már kaspóban és ládában várják a telet :) (bazsalikomot kivéve). Érdemes piacon vagy kertészetben vásárolni palántát tavasszal, nyáron. A hiper/szupermarketes cserepessel nem érdemes foglalkozni tapasztalataim szerint.

A frissen szedett fűszernövényeket megmostam, lecsöpögtettem majd csokrokban fellógattam a spájzba száradni. Mikor megszáradtak a leveleket leszedtem és kicsi befőttes üvegekbe raktam. De rakhatjuk papírtörlőre is száradni ha van helyünk. Télen jó szolgálatot tesznek.


Tipp: zsálya tea jó megfázás ellen, zsálya fürdő szintén meghűlés ellen jó! Na és fűszernek sem utolsó, mértékkel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése