2013. január 2., szerda

Mascarpone-s máktorta

by piro

Hozzávalók:
  • 15 dkg Rama
  • 5 dkg porcukor
  • 6 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 25 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejföl (20%)
  • 4 cs vaníliás cukor
  • 1/2 csésze ribizlilekvár vagy áfonyalekvár
Elkészítés:
Összekeverem a mákot a liszttel. A margarint külön tálban habosra keverem a porcukorral, belereszelem a megmosott citrom héját. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját hozzákeverem a vajas krémhez. A fehérjéhez hozzáadom a cukrot, így krémes habot verek. Hozzáadom a vajas krémhez és lendületes, de óvatos mozdulatokkal elkeverem, majd hozzáadom a lisztet is. Nagyobb tortaforma (kb. 25 cm) aljába sütőpapírt teszek, ebbe öntöm a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm meg.
A mascarponét közben elkeverem a tejföllel és a vaníliás cukorral. Ha a tészta kihűlt, kettévágom, megkenem a ribizlilekvárral, majd a mascarpone krém 2/3-ával, ráteszem a tetejét, és a maradék krémmel megkenem.
Díszítésnek javaslok egy kis ribizlit a ribizlilekvárhoz.
Hűtőbe teszem kb. 2 órára.

A tortát tavaly készítettem el az öcsém szülinapjára, és idén is mascarponés tortát kért :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése