by Eszti
A recept Stahl Judittól származik, és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni. Sütni nem kell, de hűtőben pihentetni igen. Előre szólok, hogy durván csokis, elég belőle egy vékonyka szelet egy laktató ebéd vagy vacsora után. Íme az eredeti recept, zárójelben a saját módosításaimmal.
Hozzávalók 24cm-es kapcsos tortaformához:
10 dkg vaj (hozzáigazítottam a több kekszhez)
20 dkg csokis keksz (csak 28 cm-es formám van ezért ebből többet használtam)
20 dkg tejcsokoládé
20 dkg étcsokoládé
20 dkg Nutella
1 dl rum (én rumaromát használtam)
6 dl hideg habtejszín
cukrozatlan kakaópor a tetejére (én elhagytam)
olaj a tortaforma kikenéséhez
Elkészítése:
Fontos a kapcsos tortaforma, hogy egyszerűen le tudjuk majd venni a tortáról. Szóval olajozzuk ki a formát, majd olvasszuk fel a vajat mikróban. Hagyjuk kihűlni. Addig törjük össze a kekszet (pl. mozsárban) finomra. Keverjük össze az olvasztott vajat az összetört kekszel és formázzuk bele a tortaforma aljára.
A csokikat törjük össze és gőz fölött olvasszuk fel, majd rakjuk bele a nutellát és a rumot is. Hagyjuk kihűlni. Addig verjük fel a habtejszínt de nem keményre hanem kicsit lágyabbra, krémesre. A kihűlt csokis keverékhez apránként adagoljuk a habot és óvatosan forgassuk össze. Nekem ez kicsit sokáig tartott, mert sűrű lett a csokis massza és nehezen keveredett el, de végül sikerült:)
A habos keveréket öntsük rá a kekszrétegre, egyengessük el. Nem baj ha nem lesz sima a teteje, hagyhatjuk kicsit "tarajosra" (jobb szó nem jut az eszembe). Egy éjszakára hagyjuk a hűtőben, míg a hab megszilárdul. Jómagam reggel elkészítettem és estére vágható volt. Óvatosan vegyük le a tortaformát. Forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel vágjuk fel, de ezzel körbe is vághatjuk a tortaforma levétele előtt ha máshogy nem megy.
Csupa csoki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése