by Eszti
Kis távollét után újra egy recept...tényleg nagyon jó és gyors, az eredeti a nosalty-ról származik.
Hozzávalók (kb. 2 literhez):
1,8 liter víz
3 db húsleves kocka
3 dl főzőtejszín
kb. 20 db kisebb gerezd fokhagyma (nagy duci gerezdből elég kb. 12 db)
3 pupos evőkanál liszt
9 evőkanál olaj
2 tojás sárgája
fél mokkáskanál őrölt fehérbors
reszelt sajt (opcionális)
reszelt szerecsendió (opcionális)
A vizet és a leveskockát feltesszük melegedni egy edényben (nem kell forralásig). A fokhagymákat megpucoljuk és az olajat beleöntjük egy akkora fazékba, amelybe az egész leves "elfér" majd. A hideg olajba belenyomjuk a fokhagymákat fokhagyma-paszírozóval, majd nagyon alacsony lángon (indukcióson 2-3 fokozat) 1-2 perc alatt megfuttatjuk a fokhagymát. Ne barnuljon meg semennyire! Ezután a fokhagymás olajhoz adjuk hozzá a lisztet és keverjük el. Nekem jó sűrű lett, de később nem volt gond. Alacsony lángon ezt a lisztes keveréket kb. 2-3 percig kevergetjük. Levesszük a tűzről és hozzáöntünk a leveskockás vízből kb fél litert. Csomómentesre keverjük egy kézi habverővel. Aztán öntsük hozzá a többi levet is és keverjük jól! el. Míg fölforr keverjük ki a tejszínt és a tojások sárgáját és forrás után keverjük bele a levesbe. Forraljuk fel egyszer, borsozzuk meg. Kész is, de javaslom a leves átszűrését sűrű szűrőn, hogy a zúzott fokhagyma darabok ne maradjanak benne. Így sokkal élvezhetőbb a leves. Sózni nem kell, mert a leveskocka elég sós.
Tálalások szórjuk meg reszelt sajttal, illetve ízlés szerint frissen reszelt szerecsendióval. Sajtos piritóssal sem lehet rossz!
Tipp: leszűrés előtt ha nem elég fokhagymás, nyomjunk bele még. Picit forraljuk és utána szűrjük le. Nekem elég volt ennyi fokhagyma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése