2013. november 4., hétfő

Tejszínes fokhagymakrémleves

by Eszti

Kis távollét után újra egy recept...tényleg nagyon jó és gyors, az eredeti a nosalty-ról származik.

Hozzávalók (kb. 2 literhez):

   1,8 liter víz
   3 db húsleves kocka
   3 dl főzőtejszín
   kb. 20 db kisebb gerezd fokhagyma (nagy duci gerezdből elég kb. 12 db)
   3 pupos evőkanál liszt
   9 evőkanál olaj
   2 tojás sárgája
   fél mokkáskanál őrölt fehérbors
   reszelt sajt (opcionális)
   reszelt szerecsendió (opcionális)

A vizet és a leveskockát feltesszük melegedni egy edényben (nem kell forralásig). A fokhagymákat megpucoljuk és az olajat beleöntjük egy akkora fazékba, amelybe az egész leves "elfér" majd. A hideg olajba belenyomjuk a fokhagymákat fokhagyma-paszírozóval, majd nagyon alacsony lángon (indukcióson 2-3 fokozat) 1-2 perc alatt megfuttatjuk a fokhagymát. Ne barnuljon meg semennyire! Ezután a fokhagymás olajhoz adjuk hozzá a lisztet és keverjük el. Nekem jó sűrű lett, de később nem volt gond. Alacsony lángon ezt a lisztes keveréket kb. 2-3 percig kevergetjük. Levesszük a tűzről és hozzáöntünk a leveskockás vízből kb fél litert. Csomómentesre keverjük egy kézi habverővel. Aztán öntsük hozzá a többi levet is és keverjük jól! el. Míg fölforr keverjük ki a tejszínt és a tojások sárgáját és forrás után keverjük bele a levesbe. Forraljuk fel egyszer, borsozzuk meg. Kész is, de javaslom a leves átszűrését sűrű szűrőn, hogy a zúzott fokhagyma darabok ne maradjanak benne. Így sokkal élvezhetőbb a leves. Sózni nem kell, mert a leveskocka elég sós.
Tálalások szórjuk meg reszelt sajttal, illetve ízlés szerint frissen reszelt szerecsendióval. Sajtos piritóssal sem lehet rossz!

Tipp: leszűrés előtt ha nem elég fokhagymás, nyomjunk bele még. Picit forraljuk és utána szűrjük le. Nekem elég volt ennyi fokhagyma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése