by Eszti
Az eredeti recept a nosalty-ról származik. Én az adag mennyiségén változtattam és a krémen. Nagyon finom, laktató és a répát nem lehet érezni, ha valaki ettől tart. A répa szaftosság teszi a tésztát és igazán rusztikus ahogyan sárgállik a tésztában! :)
Hozzávalók 28 cm-es kapcsos tortaformára:
42 dkg liszt
40 dkg cukor
6 db tojás
15 dkg őrölt dió
60 dkg sárgarépa
csipet só
3 dl olaj vagy ennek megfelelő olvasztott vaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaniliás cukor
1,5 kávéskanál fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
2 doboz mascarpone (2*250 g)
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
fél narancs leve
porcukor
1 vaniliás cukor
Elkészítése:
A sárgarépákat megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, fahéjat, diót és a reszelt répát. Egy másik tálban a nedves összetevőket keverjük össze: cukrot, vaníliás cukrot habosra heverjük a tojásokkal ehhez adjuk az olajat és a sót. Majd a száraz és nedves összetevőket összekeverjük és kivajazott kilisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőben légkeverés funkción 160 fokon 60-70 percig sütjük (tűpróbáig).
Ha megsült, vegyük le pár perc után a forma szélét, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Addig elkészíthetjük a krémet. A mascarponét krémesre keverjük a citrusok héjával és a narancs levével. Ízlés szerint adjuk hozzá a porcukrot, kóstolgatni kell én máshogy nem tudom belőni. Adjuk hozzá a vaniliás cukrot is.
A teljesen kihűlt tortát felvágjuk "hosszában" és a krém felével megtöltjük. A torta tetejét is megkenjük a krémmel, és díszíthetjük ízlés szerint (pl.: mandulaszeletekkel és dióval).
Aki igazán krémesen szereti az használhat 3 doboz mascarponét, de így sem kalóriaszegény édesség :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése