2010. augusztus 26., csütörtök

Mézes krémes

by piro

Ez a receptem Hajni barátnőmtől való, és ilyen jól sosem tudtam készíteni a mézes krémest! Szintén tuti siker, egy falat sem marad belőle soha, még a sütivégek is eltűnnek, bár kissé macerás...

A tésztához:
Egy nagy tálban előkészíteni
- 85-90 dkg lisztet (ne legyen hideg) és
- késhegynyi őrölt fahéjat.

Gőz felett egy másik tálba az alábbiakat:

  • 30 dkg cukor
  • 8 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 6 ek tej
  • 4 ek langyos méz
  • 2 tk szódabikarbóna
Ezeket összeolvasztani, elkeverni, amíg egynemű lesz és világos vékony hab jelenik meg a felszínén. Az egészet hozzáönteni az előkészített liszthez és azzal összegyúrni és négyfelé osztani. A négy részből négy lapot kell sodorni. Nagy gáztepsire érdemes, mert nem lesz magas a süti, de több szelet kijön belőle.
Gyöngyi kolléganőmtől eltanultam, hogy ha nagyon nem tudom szépen kinyújtani a tésztát, egy kicsit beteszem a mikróba, átmelegítem, és melegen szépen nyújtható!
A lapokat ezután kisütni kb. 180 fokon és max. 15 percig, de figyelni kell, nehogy nagyon megbarnuljon!

A krém:
Az 1-2 és 3-4 lap közé fog kerülni:

  • 8 dl tej
  • 8 púpos ek dara
  • 2 zacskó vaníliás cukor
Ezt felfőzni és kihűteni. Vastagabb krémhez kicsit lehet emelni a hozzávalók mennyiségét.

Külön kikeverni

  • 25 dkg margarint
  • 15-20 dkg porcukorral
kifehéredésig, és a kihűlt tejbedarával egybe kell dolgozni.

A 2-3. lap közé lekvár kerül (nem kell sajnálni).

Amikor teljesen kihűlt, a tetejére csokimáz kerül. Ennek egy bevált receptje egy másik bejegyzésben fellelhető! :)

Ezek után az egész sütit másnapig pihentetem, addigra szépen megpuhul a tésztája, de egyáltalán nem tart sokáig az összeset megenni és annyi a diétának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése