by: piro
Alaptészta recept, anyukám féle! Bármilyen feltéttel jó lesz, mi legtöbbször darált húsos-paradicsomosan szoktuk sok sajttal!
Hozzávalók:
5 dkg élesztő
2 dl tej
2 dl olaj vagy 20 dkg margarin
1/2 kg liszt
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só
1 kávéskanál porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk a tejben. Ehhez a tejnek kézmelegnek kell lennie, és tegyünk bele egy teáskanál cukrot is, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Amikor pár perc múlva habos lesz, akkor megfutott az élesztő.
A liszthez adjuk hozzá a zsiradékot, a tojássárgát, a sót, porcukrot, majd a felfutott élesztőt, és gyúrjuk ki a tésztát. Ha nem akar összeállni, kell még hozzá egy kis tej, ha nagyon tocsogós, akkor pedig még liszt.
Ezután kelesszük egy jó meleg helyen, pl. napon, vagy a sütőt egy kicsit melegítsük be, de a tésztát minden esetben takarjuk be egy tiszta konyharuhával, nehogy megszáradjon!
Ha vastag tésztával szeretitek a pizzát, akkor javaslom, ne kelesszétek 10-15 percnél tovább, mert akkor nyújtás után a sütőben szép magasra jön. Ha vékony tésztával szeretitek, akkor viszont legalább 30 percet kell keleszteni, addigra szépen följön és jó vékonyra nyújtható!
Ez egyébként vendégvárónak is jó, ha muffinsütőbe osztjuk szét a tésztát, és arra teszünk bármilyen feltétet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése