2010. január 26., kedd

Házi kuglóf




by Eszti
Legelső kuglófom szerencsére igen jól sikerült (túl nagy is lettJ), ezért gyorsan megosztom veletek a receptet, amit az interneten találtam. Kezdők is belevághatnak még ha elsőre bonyolultnak tűnik is.

Hozzávalók (nagy kuglóf formához)
3 tojás sárgája
3-4 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
liszt
csipetnyi só
margarin

Első lépésben felfuttatjuk az élesztőt 1-1,5 dl tejjel. Na én már itt elakadtam:) , de megoldottam, hála az internet nyújtotta előnyöknek: 1-1,5 dl tejet langyosra (nem melegre!!!) melegítünk. Ebben egy kávéskanálnyi cukrot keverünk, majd belemorzsoljuk a fél kocka élesztőt és csomó mentesre keverjük. Félre tesszük egy meleg helyre (ne legyen huzat sem), és hagyjuk, hogy duplájára dagadjon (10-15 perc kb.). Ez nagyon fontos, különben nem kel meg a tésztánk sem.

Míg az élesztőnk kel, addig robotgéppel kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, sóval és a vaníliás cukorral. Lehet bele kicsit több cukrot is rakni, mert a 3 evőkanál az édesszájúaknak nem lesz elég:). Ha jól „feldagadt” a tejünk, beleöntjük a cukorral elkevert tojáshoz. A megmaradt langyos tejet is hozzáadjuk. A robotgép dagasztáshoz szükséges keverőfejével (csavaros) elkezdjük dagasztani, úgy hogy fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Akkor jó a tésztánk ha már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edényhez. Mikor már majdnem jó a tészta, kézzel fejeztem be a dagasztást, hogy jobban érezzem a tészta állagát. Kelesztő tálban (ha nincs, sima tál is megteszi tiszta konyharuhával lefedve) légtelenítve meleg helyen pihentetjük míg duplájára nem dagad (20-30 perc, de lehet egy óra is).

Ha megkelt a tésztánk, téglalap formája kézzel kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk porcukorral (ne sajnáljuk) és reszelt citromhéjjal. Feltekerjük, hogy egy hosszú tekercset kapjunk, majd ezt megcsavarjuk (mintha törölközőt csavarnánk, csak finomabbanJ). Kivajazott, kilisztezett kuglóf formába belefektetjük a tésztánkat és így még hagyjuk 20 percig letakarva meleg helyen pihenni, hogy tovább keljen. Ezután sütőbe rakjuk (nem kell előmelegíteni, csak ha már nem akarjuk, hogy tovább keljen) és közepes lángon kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, ha tűpróbánál nem ragad rá a tészta a tűre. Ha jól dolgoztunk, egyből kiboríthatjuk a formából. Végül porcukorral megszórjuk a tetejét.

Tipp:

  • úgy vajazzuk ki a formát, hogy minden barázdába jusson, különben csúnyán bele fog ragadni. Ha kivajaztuk, lisztet szitáljunk a margarin tetejére. A felesleget öntsük le róla.

  • Ízlés szerint rakhatunk a tésztába aszalt gyümölcsöt, csokidarabokat, kakaóport, bármit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése